Meet Maia!

18/7/2018

Detta är Maia Leto. Hon är kock, pluggar gastronomi och förutom att laga mat fungerar hon som supervisor för Allemansrätten i alla frågor som rör mathanteringen.

 

 

 

Varför samarbetar du med Allemansrätten?

- Hållbara livsmedelssystem är väldigt viktigt för mig. Jag tycker det handlar om demokratiska rättigheter - alla borde ha tillgång till bra mat. Men så är det ju inte och att matsvinn då är en så integrerad del av vårt livsmedelssystem känns helt sjukt. Med Allemansrätten kan vi göra en samhällsinsats och samtidigt erbjuda bra mat till ett lågt pris. Dessutom gillar jag företag som jobbar med hållbarhetsprofil. Människorna där har ofta större drivkraft och jobbar med hjärta. Det är sådana jag vill ha runt mig. 

 

Vad har du för matbakgrund?

- Jag har jobbat med mat på olika sätt sedan jag var 16 år. Från början blev det bara så, det var mina första extrajobb. När jag sedan började plugga på universitetet fick jag mitt första riktiga kockjobb och många försökte få mig att förstå att det var mat jag skulle ägna mig åt på heltid. Och så blev det. Jag har jobbat som kökschef på Rå Epok i Helsingborg och som kock på Vegeriet (båda Helsingborg) och för Ingelsta kalkon i Stockholm. Jag har jobbat i allt från fiskaffär till stormarknader och på lunchrestauranger. Mest erfarenhet har jag med fisk. Men själv är jag vegan.

 

Varför då?

- För djurens, miljöns och mina medmänniskors skull. Jag tycker det är fundamentalt onödigt att äta animaliskt. Man kan äta supergod, hälsosam mat ändå och därför ser jag ingen anledning att missköta djur och planeten. Djurhållning innebär att resursfördelningen blir skev och det gynnar inte heller människor. Nu är det dessutom otroligt lätt att vara vegan och det finns ett bra utbud. 

 

Vilken är din favoritmat?

- Jag gillar medelhavsköket. Lätta, rena smaker med mycket grönsaker och örter.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Går det att äta krokiga morötter?

March 9, 2018

1/1
Please reload

Senaste inlägg

July 18, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Följ oss på Facebook
  • Facebook Basic Square

© 2018 by Rescued Food | Helsingborg

  • Facebook - svarta cirkeln