Går det att äta krokiga morötter?

Hej! Jag heter Pernilla och driver ett projekt om matsvinn. Ända sen jag var barn har jag varit en betraktare av mänskliga beteenden, kultur och system. Inte sällan har jag ifrågasatt det som anses "normalt". Emellanåt har jag känt mig som en alien. Undrat om det inte är fler som ser det jag ser. Till exempel hur pengar och marknadslogik får gå före omsorg om natur och människor. Att det finns ett överflöd av mat (och fetma) i vår del av världen medan människor i den andra svälter. Att vår köplusta och bekvämlighet att kunna välja bland tusentals produkter väger tyngre än att vi tar hand om den mat som produceras.

När jag pluggade i Lund 2008 var det en mataffär som tog vara på den mat som närmade sig Bäst före-datum och gjorde luncher av den. Jag blev helt lycklig över initiativet och undrade varför inte fler gjorde detsamma. Tio år senare startar jag nu, med hjälp av Helsingborgs stad, projektet Rescued Food som alltså innebär att ta tillvara felfria livsmedel som annars skulle slängts och laga färdigrätter av det.

 

Det märks att tiden är mogen nu. Självklart är det fler än jag som ser problemen och vill göra något åt dem. Alla tillfrågade handlare och grossister vill bidra till projektet eftersom det finns ett tryck underifrån och ökade krav på ökad hållbarhet i vår livsmedelshantering. Det är fler och fler som börjar vakna och reagera. Vi måste rädda maten!

 

Tiderna förändras på många sätt. Idag verkar fler människor ha det kämpigt med att få vardagen att gå ihop. Det handlar inte så mycket om pengar som om tid. Nu skulle jag kunna skriva om det galna i att vi flänger runt i ekorrhjul och inte ens hinner handla maten som finns tillgänglig för oss. Men låt mig istället erbjuda en lösning som ger mersmak på flera sätt. Konceptet med matkassar är sedan några år etablerat i Sverige. Med allemansrätten.online tar vi det ett steg längre och erbjuder en matkasse med färdiglagad mat. Välkommen att prova! Om du tycker det känns ok att vi gör god mat av krokiga morötter, alltså.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Går det att äta krokiga morötter?

March 9, 2018

1/1
Please reload

Senaste inlägg

July 18, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Följ oss på Facebook
  • Facebook Basic Square

© 2018 by Rescued Food | Helsingborg

  • Facebook - svarta cirkeln